OVER MIJ
Persoonlijk verhaal
Hoi! Ik ben Stephanie Peltenburg (‘83). Al 20 jaar ben ik samen met de vader van mijn twee prachtige dochters. We waren beide begin twintig, toen we in 2005 voor het eerst ouders werden van onze dochter Julie! Ze werd vier weken te vroeg, na een lange bevalling geboren in het ziekenhuis. Drie weken moest Julie nog in het ziekenhuis verblijven, terwijl ik na een week al uit het ziekenhuis werd ontslagen. Een pittige en stressvolle tijd. Thuis komen zonder baby, maakte mij heel verdrietig. Veel op en neer reizen als kraamvrouw tussen ziekenhuis en thuis zorgde voor oververmoeidheid en het terug lopen van de borstvoeding. Hier voelde ik me als kersverse moeder heel schuldig over. In mijn ogen was borstvoeding voor een te vroeg geboren baby, naast liefde, het allerbelangrijkste wat ze nodig had.
Doordat wij in verhouding jonge ouders waren en er ook nog is jonger uitzagen dan we daadwerkelijk waren, werden we voor ons gevoel niet altijd even serieus genomen door zorgverleners, op plekken zoals; de verloskunde, kindergeneeskunde en het consultatiebureau. Hierdoor voelde wij ons als ouders vaak niet gezien en gehoord. Iets wat ik als heel vervelend ervaarde. Dit had invloed op mij als moeder en maakte me onzeker. Ik had juist op dat moment bekrachtiging heel goed kunnen gebruiken. Later ervaarde ik in het werkveld, dat meerdere ouders dit zo voelde en dát bleek niet alleen met leeftijd te maken te hebben. Zo jammer, want juist de gevoelens en gedachten van ouders zijn heel belangrijk, zij kennen hun eigen kind tenslotte het allerbeste!
In 2011 werden we na een stressvolle zwangerschap voor de tweede keer ouders van een dochter, Sophie. Sophie was vanaf drie maanden oud heel regelmatig ziek. Ze had onder andere pseudokroep aanvallen, hoge koorts, benauwdheid, spugen, huidproblemen en oedeem. Vele ziekenhuisonderzoeken en opnames volgde. Lange tijd was niet duidelijk wat er precies aan de hand was. Dit gaf veel stress. Door het vele ziek zijn van Sophie, hadden we regelmatig gebroken nachten. Sophie sliep dan bij ons op de kamer in haar eigen bedje. In periodes dat het beter ging, wilde ik haar uit angst ook graag dicht bij mij hebben tijdens het slapen, zodat ik haar goed in de gaten kon houden. Dit had gevolgen voor haar slaapgedrag. Toen ik besefte dat ik mijn angst en gedachten op haar had over gebracht, begreep ik waarom alleen slapen moeilijk was voor Sophie. Door kleine stapjes en weer vertrouwen op te bouwen, werd ze uiteindelijk een goede slaper!
Mijn persoonlijke ervaring met mijn kinderen, werd voor mij een drijfveer om steeds meer en meer te leren over het (jonge) kind, ouderschap, slaap, gezondheid, voeding, hechting, opvoeding etc. Als moeder weet ik wat stress en vermoeidheid met je kan doen. En ook hoe fijn het is als er iemand is waar je je gevoelens bij kwijt kunt en waar je al je vragen aan kunt stellen. Ik gun dit echt elke ouder!
Liefs van mij
It takes a village to raise a child
Professionele ervaring
Kindergeneeskunde
Na mijn studie Sociaal pedagogische hulpverlening op de Hogeschool Leiden, heb ik heel wat jaren gewerkt in het ziekenhuis op de afdeling Kindergeneeskunde als Medisch Pedagogisch Zorgverlener. Hier heb ik ouders en kinderen begeleid tijdens een stress volle periode in hun leven. Onder andere baby’s en kinderen met prematuriteit, dysmaturiteit, failure to thrive, astma, verschillende chronische ziektes, eetproblematiek, SOLK, opvoed/ gezinsproblematiek en poep & plas problematiek.
Op de Huil & Onrust poli heb ik veel ouders en hun baby’s mogen ontmoeten. Sommige baby’s werden vanwege het vele huilen opgenomen. Andere werden één of meerdere keren gezien op de poli. Tijdens zo’n opname en tijdens de bezoeken op de poli heb ik deze jonge gezinnen begeleid, ondersteund en geadviseerd.
IMH consulent
Omdat ik op een gegeven moment de wens had om een gezin wanneer dit nodig bleek, langer en thuis te kunnen begeleiden heb ik een aantal jaar geleden de overstap gemaakt naar Jeugdzorg. Hier werkte ik in een integraal team als gediplomeerd IMH Consulent vanuit de IMH visie (Infant Mental Health) in jonge gezinnen met kinderen in de leeftijd van ongeboren tot 6 jaar. Ik werkte trauma sensitief en richtte mij vooral op de hechting, opvoeding, problemen rondom slaap en relaties. Ik ondersteunde ouders bij het ouderschap die zelf grote zorgen hadden, hoog in hun stress zaten en/of gediagnosticeerd zijn met bijvoorbeeld autisme, ADHD, (postnatale) depressie, angststoornis, borderline en PTSS.
Droomritme Slaapcoach
Omdat ik bij de vele verschillende jonge gezinnen zag dat slaap vaak een probleem vormde en een veel besproken onderwerp was, wilde ik mij hier nog meer in gaan verdiepen. Ik heb daarom de opleiding tot Droomritme Slaapcoach gevolgd bij Stephanie Molenaar. Ik heb juist voor deze opleiding gekozen omdat het een holistisch visie heeft. Dit betekent dat er gekeken wordt naar alle facetten die van invloed kunnen zijn. Denk aan, voeding, hechting, slaaphygiëne, fysieke factoren enz.
Door alle werkervaring en opleidingen heb ik het complete pakket aan informatie en inzichten om jonge ouders zo goed mogelijk te kunnen coachen, ondersteunen en adviseren!
Mijn Missie
Mijn missie is om jonge ouders en hun baby te begeleiden naar meer rust en vertrouwen. Iets wat mijn aller grootste passie is! Ik vind het belangrijk dat een jong gezin vanuit een liefdevolle en ontspannen setting kan gaan groeien.
Bij praktijk voor jou en je baby, begeleid ik gezinnen op een holistische wijze. Omdat ik van mening ben dat wanneer er iets niet lekker loopt binnen een gezin je naar alle factoren moet kijken om het gewenste resultaat te kunnen behalen.
Mijn uitgangspunt is altijd de ouder-kindrelatie. Het bevorderen van de hechting, verbinding en de ouderlijke intuïtie staat centraal.
Ik streef ernaar dat je als ouder het vertrouwen voelt dat je weet hoe je je baby rust en veiligheid kan bieden waardoor je baby ervaart; ‘Ik ben veilig, er is altijd iemand voor mij’. Ondanks momenten dat het allemaal even niet zo lekker loopt. Want ook deze momenten mogen er zijn.
Ook maak ik mij er hard voor, dat je als ouder een stevig basisgevoel van competentie en zelfvertrouwen kan ervaren in het ouderschap. Wanneer je dit voelt kun je met de moeilijke momenten in het ouderschap beter om gaan. Je voelt je zelfverzekerd en hebt het vertrouwen in lastige situaties dat het ook weer goed komt.
Praktijk voor jou en je baby
Stephanie Peltenburg | Zoetermeer
06-42619310| kvknr:91717000 | btw:NL004911536B22
Info@praktijkvoorjouenjebaby.nl | Privacy Verklaring & Disclaimer | Algemene Voorwaarden